• VAXHOLMS KYRKA

Vaxholms Kyrka ligger mitt i centrala Vaxholm i Stockholms län. Kyrkan invigdes 1803 och ritades av Carl Fredrik Adelcrantz och Olof Tempelman. Fasaden är nyklassicistisk och insidan är en enskeppig sal-kyrka.

Kreativ Teknik kontaktades av kyrkans vaktmästare, som fått mandat av kyrkoherde och kyrkoråd att påbörja arbetet med en ny och bättre ljussättning i kyrkan. Det var för mörkt för de som skulle hålla i mässor, sjunga i kör, spela instrument etc. Tillsammans gick vi igenom kyrkans styrkor och svagheter rent ljusmässigt. Vi pratade om de olika händelser som sker i kyrkan såsom konserter, mässor etc. och tog så fram ett förslag med nya armaturer som skulle lösa de problem man hade. 

Arbetet gjordes naturligtvis även i samarbete med länsantikvarie för att säkerställa att det som installerades inte la till onödig visuell oreda samt höll en hög standard och kvalité för att hålla länge. Det är också viktigt att veta vad som får göras och vad inte så att ingen åverkan sker i samband med installation eller bruk.

Kreativ Teknik har under åren arbetat med flera kyrkor och varje byggnad är unik. Därför blir varje ljuslösning, eller ljudlösning eller bildlösning för den delen, också unik för att plocka fram just denna kyrkas detaljer. 

I detta fall valde vi att kombinera en lite större strålkastare för ansiktsljus framme vid koret med ett antal mindre armaturer som mer gav ett allmänljus. Armaturerna lackades i samma kulör som omkringliggande miljö för att smälta in så mycket som möjligt. Vi valde att integrera armaturerna i den befintliga konstruktion för takpendlar för att slippa ytterligare ingrepp i lokalen.

Det vackra fönstret bakom altaret låg tidigare helt i mörker när solen inte lyste. Detta är ett vanligt problem i kyrkor. Att de under dygnets mörkare timmar, då kyrkan används, inte alls kommer till sin rätt. Genom att ljussätta fönstret och fönsternischen fick vi tillgång till en underbar och föränderlig fond till det som sker frammer i kyrkan. Fönstret är även ljussatt inifrån och ut så att kyrkan ser vacker ut utifrån även när den inte används.

Ljuset styrs via en Cueserver. Med hjälp av denna har de ett antal fasta scenarier att enkelt välja mellan. Vissa funktioner går även på en förutbestämd tidsklocka så att de slipper tänka på de grundläggande funktionerna. Vill de utföra ändringar inför t.ex. konserter har de även fått en iPad där de med några enkla knapptryckningar kan ändra färger och ljusstyrka på ljuset.

Allt i allt handlar det om att gå in i en väldigt känslig miljö, att identifiera svårigheterna med lokalen, att se möjligheterna och tillsammans med kyrka och länsstyrelse arbeta fram en lösning som förstärker det arkitektoniska rummet, dess utsmyckningar. En lösning som inte förtas av dålig eller ful installation som skadar lokalen. En lösning som är enkel och säker att handha av personer som kanske inte alltid är vana vid teknik. Ett arbete med mycket fingertoppskänsla. Något som vi älskar att göra!


Slutkund:                      Vaxholms Församling
Uppdragsgivare:                     Svenska Kyrkan
El:
Ljussättning:                               Kreativ Teknik  
Installation & programmering: Kreativ Teknik
Foto:                                            Kreativ Teknik
"Mycket gott samarbete och duktig personal som lyssnar på ett proffsigt sätt!"

DAN PETTERSSON
Vaxholms Kyrka
Kreativ Teknik ljussätter Vaxholms Kyrka.
Kreativ Tekniks arbete med att ljussätta Vaxholms Kyrka.
Kreativ Tekniks arbete med att ljussätta Vaxholms Kyrka.
Kreativ Tekniks arbete med att ljussätta Vaxholms Kyrka.
Kreativ Tekniks arbete med att ljussätta Vaxholms Kyrka.
Kreativ Tekniks arbete med att ljussätta Vaxholms Kyrka.
Kreativ Tekniks arbete med att ljussätta Vaxholms Kyrka.
Kreativ Teknik belyser Vaxholms Kyrka med fasadbelysning.
Kreativ Tekniks arbete med att ljussätta Vaxholms Kyrka.

KONTAKTA OSS

SkickaVaksala-Eke 85, HUS:E
754 73 Uppsala
Sweden

+46 18 10 22 11
info
o
@
o
kreativteknik.se

FÖLJ OSS