• NOBEL WEEK LIGHTS 21

Under Nobelveckan 2021 återkom ljusfestivalen Nobel Week Lights i Stockholm.
Festivalen startades 2020 som en konsekvens av en näst intill inställd Nobel-gala pga. Covid. Nobel Prize Museum ville skapa något för allmänheten som satte fokus på pristagare, nya och gamla. Ur deras upptäckter och personligheter fick ett antal konstnärer söka inspiration samt möjligheten att skapa ljuskonstverk på olika platser i centrala Stockholm. 

2020 hjälpte vi på Kreativ Teknik konstnärerna Emma Hjortenklev Wassberg och hennes kollega Fredrik Matz med deras ljuskonstverk på en av skraporna vid Hötorget.
I år fick vi återigen förfrågan från Emma om vi ville hjälpa henne med 2021 års uppdrag.

Idén och inspiration kom från nobelpristagaren Marie Curie´s upptäckt av radioaktivitet. Priset delades med hennes man Pierre Curie samt Henri Becquerel. Marie Curie var även den första kvinnan att någonsin få ett nobelpris samt den enda kvinnan att mottagit två stycken pris vid olika tillfällen! Ett i fysik och ett i kemi. Hon var långt före sin tid och en ikon då de flesta kvinnor hade långt kvar till ett arbetsliv likt de männen hade.

Västerbron i Stockholm fick en helt ny ljussättning av Anna Waernborg för några år sedan. Ett projekt som Kreativ Teknik också var involverade i. (Se under Uppdrag för mer information kring detta.) De armaturer som då valdes av Stockholms Stad hade endast vitt ljus. Uppdraget var nu att få ljuset att lysa i grönt så vi fick helt enkelt använda oss av traditionella teaterfilter.

Den mörkt gröna filtrade färgen på ljuset ska symbolisera radioaktiviteten och det krävdes ett stort arbete för att filtra de XXX armaturerna som sitter fastmonterade på bron. Under arbetets gång passade vi även på att serva och se över befintliga armaturer eftersom det är svårt att komma åt dem i vanliga fall.

Arbetet innebar ett antal klättrare och tekniker och en person i båt under bron för att avleda vattentrafik samt för att finnas tillgänglig vid eventuella fall från bron. Det tog cirka två veckor att färdigställa konstverket och cirka en vecka att ta bort de gröna filtren.
                 

Uppdragsgivare: Emma Hjortenklev Wassberg
Slutkund: Nobel Week Lights
Ljussättning: Emma Hjortenklev
Utförande: Kreativ Teknik
Foto: Emma Hjortenklev & Kreativ Teknik
"Kreativ Teknik är otroligt lösningsorienterade och det känns alltid tryggt att arbeta tillsammans med dem. De är engagerade och lyhörda, vilket uppskattas enormt när konstnärer som jag själv kommer med galna idéer. Deras expertis och förståelse gör dem till en självklar samarbetspartner för mig!"

EMMA HJORTENKLEV WASSBERG
Konstnär
Studio Hjortenklev
Kreativ Teknik byter färg på Västerbron enligt ljussättning av Emma Hjortenklev Wassberg.
Kreativ Teknik byter färg på Västerbron enligt ljussättning av Emma Hjortenklev Wassberg.

KONTAKTA OSS

SkickaVaksala-Eke 85, HUS:E
754 73 Uppsala
Sweden

+46 18 10 22 11
info
o
@
o
kreativteknik.se

FÖLJ OSS