• HEART SPACE

Heart Space är en monter och ett konstverk i ett. Designat av ljusdesignern Svante Pettersson för Bjerking. Önskan var att på en liten yta ge besökaren något att komma ihåg. I den vansinnigt ljud- och intryckstäta mässmiljön togs ett beslut att istället skapa ett stängt område. En exklusiv plats för den nyfikne som orkar vänta på sin tur. Vad bjöds de på då? Jo en konstnärlig tolkning av ingenjörens grunduppgift – att skapa ett samspel mellan människa och teknik.

Rummet är cirka 3x1 meter stort och insidans väggar är klädda med spegelglas medan tak och golv är svartmålade. På golvet är det målat hjärtan i olika storlekar och färger. När de belyses ovanifrån med en färg i taget så framträder de en och en. Tanken är att du ska gå in i montern via en dörr på långsidan och ut genom en annan. På vägen upplever du ett landskap av skiftande hjärtformer som pulserar i olika storlekar och färger. Ljusupplevelsen ackompanjeras av en ljudslinga med både hjärtslag, vattendropp och vacker musik. Som att stiga in i en helt ny underbar värld och äntligen få vara ensam därinne för en stund…

Bjerking har, i samarbete med reklambyrån Zellout, fått pris i kategorin mest kreativ lösning på Guld M galan 2018. Montern är dessutom nominerad i Svenska Designpriset 2018! Rösta på bidraget gör du här, under 7A...


”Svante hade en idé och jag satt redo att programmera. Eller idé och idé… Han hade en massa olika ord som han använde för att beskriva hur han ville att jag skulle programmera. Eller ord och ord… Det var mer som ett eget påhittat språk fyllt med adjektiv som han ville att jag skulle tolka och omsätta i programmering. När jag inte förstod pratade han högre för att hjälpa mig… Jag gjorde några trevande försök med lite dynamik och färger men de godkändes inte.
Svante är en konstnärssjäl där kompromisser är en sista utväg. Konst har ett syfte och Svantes vilja att förmedla detta syfte till åskådaren är stark. För att kunna genomföra detta tillsammans krävdes mycket tålamod och tid från oss båda. Det var mycket ändringar fram och tillbaka. Titta, känna in, lyssna och uppleva. Allt måste stämma och allt måste tajmas in noga för att nå ända fram till besökaren… Att lyssna på varandra i en sån här process är helt avgörande för att kunna nå fram till målet.”
Simon Grennborg, Kreativ Teknik AB

"Att skapa emotionellt lyckade rumsupplevelser bygger på fin förståelse mellan alla inblandade i ett projekt. Jag måste skärpa till mig och förstå alla tekniska begränsningar men samtidigt möjligheterna. Min tekniska partner måste, å sin sida, förstå mig som person och varför jag ställer de krav jag gör. Kreativ Teknik brukar alltid lyckas med att möta mig på ett varmt och fint sätt. Med öppenhet, kunnande och humor har vi tillsammans lyckats jättebra i flera projekt.”
Svante Pettersson, Bjerking

Beställare: Bjerking
Ljuskonstnär: Svante Pettersson, Bjerking
Ljuddesign: Daniel Algulin, Bjerking
Design: Zellout
Teknik & programmering: Kreativ Teknik
Produktion: Mindustry
Foto: Svante Pettersson, Bjerking
”Häpnadsväckande engagemang och pålitlighet sedan dag ett. Hög teknisk kompetens, men samtidigt förståelse för det viktigaste - den mänskliga upplevelsen av en installation.
Ett personligt och varmt omhändertagande gör att jag alltid lämnar våra möten med en känsla av hopp, glädje och trygghet.”


SVANTE PETTERSSON
Ljuskonstnär
BJERKING AB
Heartspace av Svante Pettersson och Kreativ Teknik
Heartspace av Svante Pettersson och Kreativ Teknik
Heartspace av Svante Pettersson och Kreativ Teknik
Heartspace av Svante Pettersson och Kreativ Teknik
Heartspace av Svante Pettersson och Kreativ Teknik
Svante Pettersson tog emot priset

KONTAKTA OSS

SkickaVaksala-Eke 85, HUS:E
754 73 Uppsala
Sweden

+46 18 10 22 11
info
o
@
o
kreativteknik.se

FÖLJ OSS