• DOMBRON

Dombron i Uppsala ligger vackert belägen i den gamla stadskärnan. På ena sidan finns Domkyrkan och den gamla bebyggelsen kring denna. På andra sidan myllrar människor mellan affärer och gågator. Under flyter Fyrisån fram med varierande styrka beroende på årstid.

Brostället är Uppsalas äldsta över ån och den första byggdes här redan på 1300-talet. Dagens bro är från 1760 och är alltså snart 300 år gammal! Bron skymtar även förbi i filmer som "Fanny och Alexander" samt "Den Goda Viljan".

I ett projekt initierat av Uppsala Kommun ljussattes ett antal broar över ån i centrum för några år sedan. Fyrisspången, Nybron och Eddaspången är andra ljussatta broar inom projektet.

Alla dessa 4 broar har en och samma ljussättare, nämligen ljusdesignern och ljuskonstnären Svante Pettersson på Bjerking i Uppsala. Kreativ Teknik har arbetat tillsammans med honom för att ta fram unika och vackra idéer och utföranden för de vackra broarna.

När det kommer till Dombron arbetade vi med en linjär armatur som efter workshops och provbelysningar förseddes med en specialutformad optik som med precision kan följa valvets krökning. Detta gör att vi kan få band av ljus i olika färger som kan programemras till i princip vilka nyanser och effekter man vill. Detta samtidigt som de ger en fantastiskt vacker och neutral varmvit färg till vardags. 

Armaturerna, som kommer från Martin, monterades under bron i mitten högst upp och lyser ut mot sidorna. När vi belyser undersidan av en bro på detta sätt får vi även med oss reflektionerna i vattnet vilket vid rätt vattenläge kan skapa en känsla av en ljustunnel.

Uppdragsgivare: Bjerking
Slutkund: Uppsala Kommun
Ljussättning: Svante Pettersson, Bjerking
Teknisk lösning: Kreativ Teknik
Montage & programmering: Kreativ Teknik
”Häpnadsväckande engagemang och pålitlighet sedan dag ett. Hög teknisk kompetens, men samtidigt förståelse för det viktigaste - den mänskliga upplevelsen av en installation.
Ett personligt och varmt omhändertagande gör att jag alltid lämnar våra möten med en känsla av hopp, glädje och trygghet.”


SVANTE PETTERSSON
Ljuskonstnär
BJERKING AB

KONTAKTA OSS

SkickaVaksala-Eke 85, HUS:E
754 73 Uppsala
Sweden

+46 18 10 22 11
info
o
@
o
kreativteknik.se

FÖLJ OSS